فهرست مطالب

مطالعات پیش دبستانی و دبستان - پیاپی 1 (پابیز 1394)

مجله مطالعات پیش دبستانی و دبستان
پیاپی 1 (پابیز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم بنی اسدی*، احمد برجعلی، فرخنده مفیدی، فاطمه بنی اسدی صفحات 1-29

    پژوهش حاضر باهدف شناخت میزان اثربخشی برنامه ی آموزش همدلی بر زورگویی کودکان 6-4 ساله مراکز پیش از دبستان انجام شد. طرح پژوهشی از نوع طرح (پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری) با گروه کنترل و آزمایش یا طرح بین گروهی بود. بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه اییک مرکز پیش دبستان ضمیمه ی مدارس ابتدایی انتخاب شد و سپس با اجرای چک لیست ارزیابی کودک زورگو توسط مربی، 30 کودکی که در برهه ی دوماهه، بیش از یک یا دو بار زورگویی کرده بودند، مشخص و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آموزش همدلی برای 8 جلسه ی 45 دقیقه ای در گروه آزمایش اجرا شد. میزان رفتارهای زورگویانه افراد دو گروه قبل و پس از آموزش با مقیاس ارزیابی رفتار زورگویی با پرسشنامه « زورگو/زور پذیر الویوس» اندازه گیری شد. آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد آموزش مهارت همدلی توانست رفتارهای زورگویانه ی کودکان را کاهش دهد. همچنین یافته های این پژوهش نشان داد آموزش مهارت همدلی در مرحله ی پیگیری (45 روز پس از قطع آموزش) پایدار است یعنی اثربخشی در مطالعه ی پیگیری حفظ شده است؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش همدلی در کاهش زورگویی موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش همدلی، زورگویی، زورگو، پیش از دبستان
  • بهرام صالح صدق پور، مجید ابراهیم دماوندی، زهرا تقوی* صفحات 30-60

    هدف پژوهش حاضر تعیین معنا و تاثیر تکلیف یادگیری در رابطه بین مهارتهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی بوده است. این مطالعه به روش دلفی انجام شده است. جامعه پژوهش حاضر کلیه متخصصان یا خبرگان زیر مجموعه علوم تربیتی، که درباره تکلیف یادگیری صاحب نظر بوده اند، را شامل می شدند. انتخاب نفر اول پژوهش با روش نمونه گیری نظری بوده و برای انتخاب نفرات بعدی از روش نمونه گیری شبکه ایی (گلوله برفی) استفاده شد. حجم نمونه 8 نفر از خبرگان علوم تربیتی بوده است. ابزار استفاده شده در این پژوهش مصاحبه ساختارنایافته بوده است. یافته های پژوهش حاضر به صورت معنایی از تکلیف یادگیری تحت عنوان اکتشافی-نظام مند تعریف شده است. این نوع از تکلیف یادگیری، می تواند رابطه بین مهارتهای یادگیری و پیشرفت تحصیلی را سرعت بخشد و از سویی دیگر می تواند به صورت یک متغیر میانجی (واسطه) در این رابطه نقش داشته باشد به این معنا که با وجود این نوع از تکلیف مهارت می تواند بر پیشرفت تحصیلی موثرتر باشد.

    کلیدواژگان: تکلیف یادگیری، مهارت یادگیری، پیشرفت تحصیلی، روش دلفی
  • حسین میبودی*، سید محمد شبیری، اکرم الملوک لاهیجانیان، سحر رشید صفحات 60-90

    شکل گیری نگرش، ارزش ها، تعهد و مهارت های مورد نیاز برای حفظ و پشتیبانی محیط زیست در افراد از سنین پایه آغاز می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی دلایل نگرش های محیط زیستی کودکان پیش دبستانی (پنج و شش سال) انجام شد که شامل الگوهای مصرف، حفاظت از محیط زیست، بازیافت، استفاده مجدد و روش های زندگی می باشد. جامعه آماری همه کودکان پنج و شش سال شهر مشهد بودند. در این پژوهش به سبب مشکلات مربوط به همکاری مسئولان مهدکودک و والدین، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد و پس از انتخاب سه مهدکودک، 40 نفر از کودکان پنج و شش سال انتخاب شدند. یافته های مربوط به نگرش از طریق مصاحبه حاصل شد که سوالات آن از پرسشنامه استاندارد موراک اقتباس شده است. نسخه اقتباس شده از پرسشنامه با تصاویر طراحی شده توسط پژوهشگر حمایت شد که به طور واضح هر یک از سوالات را معرفی می کرد. روش تجزیه و تحلیل یافته ها، تحلیل محتوای متن مصاحبه و اتوبیوگرافی بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بیشتر موارد، نگرش های انسان محورانه قوی تر از نگرش های طبیعت گرایانه می باشد و همچنین در مورد بعضی از مفاهیم مانند مفهوم بازیافت، کودکان هیچ ایده ای نداشتند. مهدکودک ها به عنوان فضایی که کودکان ساعت های زیادی از طول روز خود را در مهم ترین سنین الگوپذیری و آموزش پذیری در آن سپری می کنند، می توانند به عنوان یکی از مهم ترین فضاها برای تغییر نگرش های محیط زیستی کودکان در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: نگرش های محیط زیستی، کودکان، انسان محوری، طبیعت محوری
  • محمدحسین خانی*، محسن محمدی صفحات 90-120

    هدف این پژوهش، بررسی میزان اثربخشی حضور دانش آموزان ابتدایی در منطقه عمل معلم بر میزان یادگیری و یادداری درس ریاضیات پایه پنجم ابتدایی بود. برای رسیدن به این هدف، از روش آزمایشی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه این پژوهش تمامی دانش آموزان پسر پنجم ابتدایی شهرستان باشت و نمونه 32 نفر از این جامعه بود که از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و در دو گروه گواه و آزمایش قرار گرفتند. برای هر دو گروه پیش آزمون، پس آزمون و آزمون یادداری که هر کدام حاوی 20 سوال هم ارز چهارگزینه ای محقق ساخته بود اجرا شد. در طی آموزش درس ریاضیات، دانش آموزان گروه آزمایش در منطقه عمل معلم و دانش آموزان گروه کنترل در مناطق دیگر کلاس بر روی صندلی ها نشسته بودند. برای تحلیل داده ها دربخش آمار توصیفی، شاخص هایی نظیرمیانگین و انحراف استاندارد نمرات، مورداستفاده قرارگرفت و دربخش آماراستتنباطی و برای بررسی فرضیه پژوهش ازآزمون تحلیل کوواریانس بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان داد دانش آموزانی که در منطقه عمل قرار دارند نتنها نمره بهتری در ریاضیات کسب می کنند بلکه میزان یادداری آن ها در مقایسه با دانش آموزانی که در مناطق دیگر قرار دارند بیشتر است.

    کلیدواژگان: منطقه عمل، ریاضیات، دانش آموزان ابتدایی
  • سجاد علمردانی صومعه*، محمد نریمانی صفحات 120-140

    مادران کودکان ناشنوا مشکلات روانی، اجتماعی و سازگاری بسیار زیادی در مقایسه با سایر والدین کودکان استثنایی دارند، با توجه به این موضوع، هدف این پژوهش، مقایسه ی عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان در مادران دختران ناشنوا و شنوا بود. روش این پژوهش علی مقایسه ای است. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی مادران دختران ناشنوایی که فرزند آن ها در مدارس ابتدایی استثنایی شهر تبریز در سال 93-92 مشغول تحصیل هستند، تشکیل دادند. تعداد 25 نفر مادر دختر ناشنوا و 25 نفر مادر دختر شنوا که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، به پرسش نامه ها پاسخ دادند، برای تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه مادران دانش آموزان دختر ناشنوا و شنوا، از نظر عدم تحمل بلاتکلیفی، تفاوت معناداری وجود دارد، به این صورت که میانگین نمرات عدم تحمل بلاتکلیفی در مادران دختر ناشنوا بالاتر از مادران دختر شنوا بود. همچنین در متغیر تنظیم هیجان، بین مادران دانش آموزان دختر ناشنوا و شنوا تفاوت معناداری مشاهده شد. این نتایج لزوم اثر پذیری شناخت عمیق دانش آموزان ناشنوا و به ویژه والدینشان را آشکار کرده و می تواند تلویحاتی برای برنامه ریزی های مناسب برای آموزش و پرورش استثنایی داشته باشد تا با برنامه ریزی صحیح و دادن خدمات مشاوره ای مناسب و ایجاد فضای حمایتی(اجتماعی و روانی) هم برای دانش آموزان ناشنوا و هم والدین آن ها، سعی شود که برای آن ها محیط هایی فراهم کرد که بتوان در این محیط اهداف خود را پیگیری کنند.

    کلیدواژگان: ناشنوایی، مادران دختران ناشنوا، مادران دختران شنوا، عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم هیجان
  • بتول سبزه صفحات 140-160

    هدف از انجام این تحقیق «طراحی الگوی برنامه درسی کارآفرینی برای کودکان پیش از دبستان و ارزشیابی آن از دیدگاه متخصصان برنامه درسی، کارآفرینی و مربیان» است. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی؛ به لحاظ ابزار از نوع ارزشیابی و روش انجام آن، زمینه ای است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه متخصصان برنامه ریزی درسی و متخصصان کارآفرینی شاغل در دانشگاه های دولتی شهر تهران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و مربیان شاغل در مراکز پیش از دبستان شهر تهران است که در دوره تربیت مربی کودک در مرکز جهاد دانشگاهی تهران در سال 92-93 شرکت کرده اند. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده و در مجموع 208 نفرانتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته است که بر اساس الگوی برنامه درسی کارآفرینی طراحی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی (خی دو) استفاده شده است. برای طراحی الگوی برنامه درسی کارآفرینی ابتدا مولفه های کارآفرینی شامل سه مولفه دانش، نگرش و مهارت استخراج و عناصر برنامه درسی شامل اهداف، محتوا، روش تدریس و روش ارزشیابی، بر اساس هر مولفه تنظیم گشت. نتایج کلی تحقیق نشان داد که: بر اساس الگوی برنامه درسی طراحی شده در این تحقیق، منظور از کارآفرینی برای کودکان پیش از دبستان فقط آموزش کسب و کار نیست، بلکه کارآفرینی به عنوان یک نگرش و سبک زندگی، در قالب الگوی برنامه درسی کارآفرینی و بر پایه سه مولفه اصلی دانش، نگرش و مهارت کارآفرینی برای کودکان پیش از دبستان طراحی شده و محورهای اصلی آن براساس ویژگی های رشدی کودکان از قبیل: خلاقیت، تمایل به کار و تلاش مستمر، کنجکاوی، پویایی و فعالیت مداوم، مثبت اندیشی، استقلال طلبی، میل به موفقیت و مسئولیت پذیری تنظیم شده است. همچنین نتایج ارزشیابی الگو براساس نظر متخصصان کارآفرینی، برنامه ریزان درسی و مربیان درباره الگوی طراحی شده، مناسب بوده و آن را تایید کرده است. لذا براساس یافته های این تحقیق، آموزش کارآفرینی در قالب الگوهای برنامه درسی، از سنین قبل از دبستان، جهت زمینه سازی و پرورش کودکانی خودشکوفا، کارآمد و مستقل پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، طراحی، الگو، ارزشیابی، کودکان پیش دبستان
|
  • Ebrahim Baniasadi*, Ahmad Borjali, Farkhondeh Mofidi, Fatemeh Baniasadi Pages 1-29

    the purpose of this research was to identify the extent of the effectiveness of empathy educational program on bullying in the children 4 to 6 years old in pre- school centers. Research design was pre -test, post- test and follow- up design with control and experimental groups or inter-group design. According to randomly cluster sampling, a pre- school center related to elementary schools was selected. After checklist of bully child evaluation by educator, 30 children were identified who has expressed bullying once or twice during two months. They were divided into two groups randomly. Experimental group participated in eight sessions of empathy educational program and each session lasted for 45 minutes. the extent of bully behaviours was measured using the scale of the evaluation of bullying behaviour of Elvisen Qustionnaire .(1996).covariance analysis test showed that empathy skill education could reduce bully behaviours in children. In addition, the results of this research showed that empathy skill education has been stable in follow-up stage. (45 days after education stopping) and it meant that effectiveness has been retained in follow-up study. Therefore, we conclude that empathy education is effective in bullying reduction.

    Keywords: empathy education, Bullying, bully, pre, school
  • Bahram Saleh Sedghpour, Majid Ebrahim Damavandi, Zahra Taghavi* Pages 30-60

    The aim of the present study is to determine the meaning and impact of learning a task in relationship to academic achievement. and This study was conducted according to the Delphi Method. The research community have the specialists or experts that are a subset of educational science and are experts in learning task area. The First person has been chosen via theoretical sampling method, and the Snowball sampling method was used to select other members for this research study. Sample size was eight people of pedagogical experts. The tools used in this research is unstructured interview. The research findings, has been defined as the semantic of learning task under the heading Heuristic-systematic. This type of learning task can identify the relationship between learning skills and academic achievement in order to improve speed and other mediators involved in this regard. This suggests that these skills can be effective in academic achievement.

    Keywords: learning task, learning skills, academic achievement, Delphi Method
  • Hussein Meiboudi*, Seyyed Mohammad Shobeiri, Akramolmolouk Lahijanian, Sahar Rashidi Pages 60-90

    Individuals develop their basic attitudes, values and skills in early years of life. The purpose of this study is to explore reasons of preschool children’s attitudes towards environmental issues in terms of consumption patterns, environmental protection, recycling-reusing, and living habits. The statistical population contains preschool age children living in Mashhad, Iran. Due to some problems (child care staff and parent's non-cooperation), available sampling method was chosen. The sample of the study was comprised of 40 preschool age children from 3 kindergartens and the data were collected through interviews. The interview questionnaire was adapted from Murak standard questionnaire and be supported by the pictures which were illustrated by the researcher. The analysis effort method was content analysis of interview transcripts and autobiography. The results show that in most cases, eco-centric attitudes is stronger than anthropocentric attitudes and children had no idea about some concepts such as the concept of recycling. Kindergarten as a place where children spend most of their childhood years, when they are strongly able to learn and imitate, can be considered as one of the most important circumstances which is able to change children's environmental attitudes.

    Keywords: Environmental attitude, Pre, school children, Ecocentric, Anthropocentric
  • Mohammad Hossein Khani*, Mohsen Mohammadi Pages 90-120

    In this study, the present researchers examined the effects of seating in teacher action zone on learning and retention rate of mathematics among the 5th grade students. For this purpose, pre-test/post-test control group design was used. The population of this study was all the 5th grade elementary students of Basht, a small city in Iran. Two-stage random cluster sampling was used to select 32 students. Then, they were divided into two groups, experimental and control group. Both groups responded to the same pre-test, post-test, and retention tests. During the mathematics training sessions, students of the experimental group seated in teacher’s action zone while students of the control group seated in other parts of class. In order to analyze data in descriptive statistics, measures such as mean and standard deviation were used. For inferential statistics, standard covariance tests were used to examine hypotheses of the research. The obtained results not only showed that students who seat in teacher's action zone get better grades but also their retentions of the concepts are better than the students who seat in other parts of classes.

    Keywords: Action zone, Mathematic, Elementary school students
  • Sajjad Almardani Someeh*, Mohammad Narimani Pages 120-140

    Mothers of deaf children with social and mental health problems, and consistency are exceptionally very high compared with other parents of children with regards to this issue, the aim of this study was to compare the intolerance of uncertainty and emotion regulation in mothers of deaf and hearing daughters. It was a case-control study. The statistical society of the study included all the mothers of deaf daughters that their children in the special elementary schools were studying in Tabriz in academic year 93-92. 25 mothers of deaf daughters and 25 mothers of hearing daughters were chosen by simple random sampling method and responded to the questionnaires, for data analysis multivariate analysis of variance test was used. Results showed that both groups of mothers of deaf and hearing daughters in terms of intolerance of uncertainty that there was a significant difference, this means that average intolerance of uncertainty scores were above the mothers of deaf daughters and mothers of hearing daughters. Also, in emotion regulation between mothers of deaf and hearing daughters, significant differences were found. This results in the need for a deep understanding of response of deaf students and especially parents revealing and can make sense to have proper planning for Special Education with proper planning and consulting services, and creating a supportive environment (social and psychological) for deaf students and their parents, trying that for them, we provide environments that track your goals in this environment.

    Keywords: Deaf, Mothers of deaf daughters, Mothers of hearing daughters, Intolerance of uncertainty, Emotion regulation
  • Batoul Sabzeh Pages 140-160

    The aim of this research was to design a model for entrepreneurship curriculum for preschool children and its evaluation due to the viewpoint of specialists in curriculum, entrepreneurship and educators. The applied research is evaluative and it has a field method. The population in this study involved all curriculum planners, entrepreneurship scholars and specialists working in universities of Tehran and Islamic Azad university, science and research Branch and educators working in preschool centers in Tehran, who has passed the course of early childhood educator in department of Tehran University Jihad (2014-2015). The sample size which was determined using stratified sampling and was a total number of 208. Data collection tool were a researcher-based questionnaire based on the curriculum content. For data analysis descriptive and inferential statistics (chi-squared.x^2) were used. The overall results showed that
    according to the designed a model for curriculum in this research, entrepreneurship for preschool children, it is not only business education but also entrepreneurship has designed as an attitude and life style in form of a model of entrepreneurship curriculum and on the basis of three main components, knowledge, attitude and entrepreneurship skill for preschool children, and its main axis according to childhood developmental properties such as: creativity, willingness to work and continuous efforts, curiosity, dynamic and ongoing activities, positive thinking, independency, desire to succeed, and responsibility. Also, the results of evaluation on model in view of the entrepreneurship specialists, curriculum planners and preschool educators is appropriate and approves it. Therefore, according to the finding of this study training of entrepreneurship in the form of model of curriculum, since early childhood for nurturing self-actualized, accomplished and independence children has been suggested.

    Keywords: Designing a model for curriculum_Entrepreneurship_Pre_school children